Przepis na mazurka Zofii Kossak i konkurs

Zofia_Kossak_okladka
Przekaz rodzinny głosi, że Zofia Kossak była świetną gospodynią domową. Liczni goście częstowani byli własnoręcznie wykonanymi przez nią wypiekami. Jej rękopisy zawierają przepisy na mazurki nazwane przez autorkę „Cygan”, „Macedoński”, „Makaronikowy”, „Czekoladowy”, „Kokosowy”, „Marcepanowy”.

Odpis przepisu wraz z rękopisem można także znaleźć w najnowszej książce o Zofii Kossak. Do kupienia w Księgarni pod Globusem, ul. Długa 1 w Krakowie lub w Schronisku Koss, ul. Stary Dwór 14 w Górkach Wielkich.

Przepis na mazurek „Korzenny” albo „Kisielnicki”. Dobry dopiero po paru dniach.

 

mazurki_1

Przepis na mazurka Zofii Kossak w oryginale

1 1b zmielonych orzechów lub migdałów w łupkach, – 1 1b mąki, 1 1b margaryny (albo „fat”u, wtedy może być trochę mniej), 1/2 1b cukru, łyżka zmielonych goździków i cynamonu. Zagnieść z powyższych ciasto nie dodając ani jaj, ani wody, na blasze posypanej mąką i wyłożonej papierem rozgnieść palcami (inaczej się nie da) połowę ciasta, – na to rozsmarować jakąś ostrą marmoladę. Najlepsze, klasyczne są powidła wiśniowe, w braku ich mogą być blackcurrants. Na powidłach trzeba rozpłaszczyć resztę ciasta, brzegi dobrze zlepić, posmarować po wierzchu rozbitym jajkiem. Upiec w dość ostrym piecu. Myślę, że 1/2 godz. wystarczy.  Zwykle się udaje i po paru dniach jest doskonały.

1. Nazwa mazurka „Kisielnicki” pochodzi od nazwiska rodowego matki Zofii Kossak Anny z Kisielnickich.

2. Rękopis powstał w czasie pobytu na emigracji z zastosowaniem angielskich miar i niektórych nazw (1b to 0.4535 kg).

Uwaga Konkurs!
Portal Ox.pl ma dla Was dwa egzemplarze książki przekazane przez Wydawcę. Aby zdobyć jeden z nich, należy napisać, który utwór Zofii Kossak przypadł Ci do gustu najbardziej. Na odpowiedzi czekamy pod adresem konkurs@ox.pl do końca marca br. Wygrają dwie najciekawsze odpowiedzi.

 

 

Share This:
Facebooktwitterpinterest